VERKEERSVEILIGHEID EN MOBILITEIT

VLOT EN VEILIG NAAR OVERAL

Wat betreft mobiliteit houden wij ons aan de rangorde Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Persoonlijk gemotoriseerd vervoer (STOP-principe). Deze rangorde en het voortdurend streven naar verkeersveiligheid zijn de leidraad voor alle beslissingen over mobiliteit. Goede mobiliteit is een middel voor beter wonen en leven, werken en handel in Arendonk. Mobiliteit heeft te maken met infrastructuur, maar ook met mensen. Over mobiliteit dient regelmatig gecommuniceerd te worden.


Het doorgaand en zeker zwaar verkeer dient uit de dorpskern geweerd te worden. We vinden daarom dat Arendonk zich moet inschakelen in het regionale mobiliteitsoverleg, met aangepaste categorisering en bewegwijzering van de wegen.


De hoofdwegen dienen voorzien te zijn van fietspaden. Op de andere wegen en zeker in het centrum, dient de plaats van de fietser duidelijk zichtbaar te zijn en waar mogelijk beveiligd te worden. Ook in Arendonk moet er uitbreiding komen van de zone 30.


We moeten in het kader van ontharding en vergroening van de straten durven overwegen om de straten en voetpaden anders in te richten. De kwaliteit van voet- en fietspaden verdient voortdurend onderhoud. In de winter moeten de voetpaden aan openbare gebouwen en de fietspaden prioritair bestrooid worden.


Wanneer het gaat over verkeersveiligheid blijft snelheidsregeling prioritair. Snelheidsbeperking is een zaak van aangepaste inrichting van de wegen en straten, politiecontrole, ook sensibilisering en communicatie met de bevolking en de weggebruikers.


De wegeninfrastructuur dient voortdurend onderhouden te worden. Samen met rioleringsprojecten, zullen de bijhorende straten vernieuwd worden.

Beleidsvoorstellen

53. Er moeten blijvende inspanningen gebeuren om het zwaar en doorgaand verkeer te weren uit het centrum via begeleidende maatregelen: trajectcontrole, een verbetering van de inrit in de Akkerstraat, verbetering van de landbouwwegen rondom het centrum.
54. Invoering van een zone 30 in het centrum, van Wamp tot Wamp, Hovestraat, Middelvelden en tussenliggende straten is een minimum.
55. We zijn voorstander van een permanente vrachtwagensluis (met behulp van cameratechnologie).
56. De realisatie van veilige fietspaden. Het fietspad naar Retie moeten we ontdubbelen en een fietspad richting Oud-Turnhout moet worden aangelegd.
57. Sociaal-inclusieve maatregelen zoals mindermobielencentrale en rolmobiel willen we verder ondersteunen enpromoten.
58. Er moet blijvende aandacht en promotie zijn voor de bescherming en het onderhoud van de trage wegen endoorsteekpaden, zowel binnen als buiten het centrum.
59. De ontsluiting van de schoolsite St. Clara dient autoluw en langs trage wegen verbeterd te worden.

60. Voortdurend onderhoud en vernieuwen van voetpaden met bijzondere aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid (cfr. Universal Design).
61. Meer politiecontrole tegen parkeerovertredingen op fietspaden en voetpaden. Er moet ook regelmatig een zichtbare aanwezigheid van de politie zijn nabij de scholen. Dit bij aanvang en einde schooltijd.
62. Promotie voor werving en opleiding van gemachtigde opzichters.
63. De uitvoering van de gesubsidieerde rioleringsprojecten: Varenpad - Het Einde en omgeving.
64. De herinrichting De Daries en Kerkstraat met verspringende wegas, fietspad, voetpad, parkeerplaatsen en openbaar groen. In deze straten moeten we streven naar een laan-gevoel, een aangename en rustige leefstraat.
65. Verkeersremmende maatregelen op het traject Middelvelden-Bremberg.
66. Overwegen tot herinrichting van de straten Voorhoofd, Papenvelden en Espendonk, met gedeeltelijke ontharding.
67. We nemen maatregelen tot preventie door verhoging van de verkeerskennis van iedereen in het verkeer.
68. We zoeken naar oplossingen voor parkeerdruk in sommige centrumstraten en in het bijzonder voor de omgeving van Hovestraat.
69. Iedereen 2370 is voorstander van meer laadpalen voor elektrische auto’s, in de eerste plaats om tegemoet te komen aan bezoekers en aan bewoners met een elektrische wagen, zonder oprit of garage.
70. Ook in Arendonk dient een samenwerking overwogen te worden met organisaties voor autodelen. Deze samenwerking kan uitmonden in het voorzien van afzonderlijke parkeerplaatsen. Promotie van elektrische voertuigen verdient daarbij voorkeur.
71. Er wordt een nieuw mobiliteitsplan opgesteld voor Arendonk.
72. De onderhandelingen met De Lijn over rechtstreekse buslijnen naar Geel en Mol moeten opnieuw gevoerd worden. Het bestaande aanbod van De Lijn dient gevrijwaard te worden. We zetten in op de verdere uitbouw van het Hoppin-punt.

algemene veiligheid en politie

Veiligheid is een basisgoed dat aan elke Arendonkenaar toekomt. Veiligheid heeft diverse aspecten, waaronder verkeersveiligheid, veiligheid in de private sfeer en woning, veiligheid bij evenementen en het openbare leven. Veiligheid in je buurt en op straat staan centraal. De strijd tegen druggebruik en -handel verdient extra inzet en campagnes.


De politie heeft een belangrijke taak voor de veiligheid. In eerste orde preventief en met een adviestaak voor diverse beleidsbeslissingen. In tweede orde ook repressief, zeker wat betreft het bestrijden van verkeersovertredingen en misdrijven. De politie zal daarbij zeer toegankelijk zijn voor de burger zowel in de dagelijkse dienstverlening als in de informatieverstrekking over haar veiligheidsbeleid.


De politie zal regelmatig haar veiligheidsplan evalueren en hierover overleggen met de beleidsmakers en de burgers. De prioritaire acties worden aangepast aan de noden en verwachtingen van de bevolking. In de dienstverlening is er ook voldoende aandacht nodig voor de algemene taken van de wijkagenten en vooral de lokale betrokkenheid van de wijkteams. De inzet van (geautomatiseerde) camerasystemen is gewenst voor algemene bewaking en toegang tot het grondgebied van de gemeenten, voor trajectcontrole snelheid en inbreuken op zwaar verkeer en daarnaast op grote evenementen of op plaatsen waar bijzondere waakzaamheid noodzakelijk is. Inzet van camera’s zal echter steeds gebeuren met voldoende aandacht voor ieders privacy.


Brandweer en ambulancedienst moeten een vaste standplaats hebben in Arendonk. We blijven inzetten op vrijwilligers.

Beleidsvoorstellen

73. Politie en wijkagenten moeten in het straatbeeld regelmatig zichtbaar aanwezig zijn. De wijkwerking van de politie is een kernactiviteit. Bezorgdheden van burgers kunnen op deze manier sneller worden opgepikt. Er kan niet genoeg communicatie zijn over welke wijkagenten bevoegd zijn in welke buurt, bijvoorbeeld aan de schoolpoort hebben de agenten een belangrijke taak om de verkeerssituatie op te volgen.
74. Extra inzetten op drugspreventie en het bestrijden van druggebruik en -handel. Daarbij moet zeer breed ingezet worden op medewerking van jeugdbewegingen en sportverenigingen.
75. Camerabeveiliging kan ingezet worden aan bepaalde openbare plaatsen (bv. aan het zwembad, speeltuin, parkeerterrein, ...). Trajectcontrole via camera’s op de hoofdwegen is nuttig voor snelheidscontroles, identificatie van onverzekerde voertuigen, registratie voor daderidentificatie en zeker ook voor controle van zwaar verkeer. Het doorgaand zwaar verkeer hoort niet thuis in het centrum van Arendonk. De politie dient hierop regelmatig te controleren.
76. We gebruiken de vernieuwde GAS-wetgeving optimaal om overlast op het openbaar domein aan te pakken en voor verdere handhaving van de verkeersregels. 77. Preventie door info over verkeersregels, antidrugs en anti inbraken.
78. Publicatie van resultaten over verkeersongevallen en verkeershandhaving.
79. Nieuwe kazerne voor brandweer en ambulancedienst in Kerkstraat.