Zorgen voor elkaar
Vrije tijd bevordert het welzijn in de gemeente. Iedereen 2370 gelooft in een hechte gemeenschap waarbij verbondenheid centraal staat. We erkennen de onschatbare waarde van vrijwilligerswerk als drijvende kracht.
De Arendonkse verenigingen moeten maximaal ondersteund worden. Dit gebeurt zowel op logistiek, communicatief als financieel vlak. Verenigingen moeten met hun vragen en zorgen terecht kunnen bij de dienst Vrije Tijd.
Iedereen 2370 streeft naar het bevorderen van wandel- en fietstoerisme, het ondersteunen en waarderen van vrijwilligerswerk, het aanbieden van diverse mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding, en het verbeteren van toegang tot faciliteiten voor sport- en cultuuractiviteiten.
We moeten ernaar streven om in het verenigingsleven nog meer een weerspiegeling van de samenleving te blijven zien. De gemeente moet verenigingen ondersteunen om in te zetten op de taalkloof.
Vrije tijd en verbondenheid situeert zich op vlakken van jeugd, cultuur, sport en toerisme.
jeugd: onze toekomst
Zorgen voor elkaar
De Arendonkse kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Hun specifieke noden verdienen onze aandacht om van Arendonk de “place to be” te maken voor kinderen en jongeren.
Het is van belang dat jongeren bij het beleid worden betrokken. De beste manier hiertoe is een goede werking van de jeugdraad, met daarin een zo ruim mogelijke vertegenwoordiging van de jongeren. Onze partij pleit voor voldoende inspraak via de jeugdraad, het jeugdhuis, de jeugdbewegingen en ook de scholen.
Het welzijn van de jongeren is een constante bekommernis. Niet iedereen vertrekt vanuit een gelijke startpositie. We moeten aandacht hebben voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren en het mentaal welzijn. Iedereen dient aangemoedigd te worden om actief deel te nemen aan het schoolleven. Ook is het belangrijk om kinderen en jongeren te stimuleren om te participeren aan verschillende vrijetijdsinitiatieven.
Iedereen 2370 streeft naar nabijheid met een open en ruime blik op de wereld. Om een duurzame, sociale en veilige maatschappij op te bouwen, moeten kinderen en jongeren terecht kunnen ‘onder onze kerktoren’. Spelen, naar school gaan, sporten, fuiven, studeren, jeugdbewegingen, kinderopvang ... dienen allemaal mogelijk te zijn in de buurt.
Bovendien streven wij naar kindvriendelijk ruimtegebruik: speeltuintjes, speelvelden, hangplekjes, autoluwe verbindingspaadjes ... deze dragen bij tot een kindvriendelijke omgeving.
Iedereen 2370 is hevige supporter van jeugdbewegingen. Het lokaal jeugdwerk (jeugdbewegingen en jeugdhuis) draagt bij tot de persoonlijke vorming van jongeren en verstevigt het gemeenschapsleven. Jongeren leren verantwoordelijkheid nemen. Maximale ondersteuning moet verleend worden aan alle jeugdbewegingen zodat ze op eigen benen kunnen blijven staan.
Iedereen 2370 wil dat de gemeente ook de jongeren omarmt die niet bij een vereniging zijn aangesloten. Laagdrempelige initiatieven vanuit de jeugddienst (Speelvogels, Grabbelpas en Buitenspeeldag) moeten we blijven garanderen.
Beleidsvoorstellen
80. De subsidies voor jeugd willen we bijsturen. De subsidie brandveiligheid en duurzaamheid jeugdlokalen vinden we zeer waardevol. Subsidies die nauwelijks gebruikt worden moeten verdwijnen of grondig bijgestuurd worden.
81. Arendonk als kindvriendelijke gemeente. We willen de publieke ruimte inrichten met aandacht voor kinderen. Weblijven investeren in de bestaande speeltuinen. We overwegen een extra speeltuin op de Voorheide.
82. Iedereen 2370 is voorstander om het Vlegelpad op te frissen om zo blijvend actueel te zijn voor onze kinderen.
83. Iedereen 2370 wil blijvend een interactief aanbod brengen voor leiding uit de jeugdbeweging en animatoren van onze speelpleinwerking. We denken hier vooral aan weerbaarheidstrainingen, omgaan met signaalgedrag van kinderen, pesten...
84. Vanuit het decreet BOA willen we jeugd- en sportclubs motiveren om vakantie- initiatieven (sportkampen of speldagen) te organiseren door het geven van een nieuwe subsidie. Dit is de perfecte aanvulling naast onze speelvogels. We mikken hier op dagvullende programma’s.
85. Onze partij wil ook andere gemeentelijke initiatieven uitbouwen en waar nodig uitbreiden zoals de Buitenspeeldag,Kunstendag voor Kinderen, Kinderrommelmarkt... Het gemeentelijk aanbod mag slechts een aanvulling zijn van hetaanbod uit het verenigingsleven. Hiermee in concurrentie gaan is uitgesloten.
86. We garanderen onze jongeren een vast aanbod om in stilte te kunnen studeren in vier blokperiodes (Kerst/januari,paasvakantie, mei/juni en augustus/september)
87. Arendonk is een pilootgemeente voor een gemeentelijk alcohol- en drugsbeleid. We werken dit uit metverschillende actoren waaronder alle verenigingen, jeugdhuis, Sociale Dienst, preventieraad...
88. Jeugdhuis ’t Onkrooid is de ideale ontmoetingsplaats voor jongeren. Iedereen 2370 wil hen dan ook het vertrouwen en de vrijheid geven om hun eigen werking volledig uit te zetten. Het jeugdhuis is de plaats bij uitstek voor onze jongeren om er te netwerken en feesten “onder de kerktoren”. We willen graag optimaal gebruikmaken van het jeugdhuis door onder meer onze verenigingen aan te moedigen tot medegebruik.
89. We wensen meer ondersteuning zowel administratief, promotioneel als logistiek, bij het organiseren van fuiven.Een goede spreiding moet gegarandeerd worden over het grondgebied. Geluidsnormen moeten we blijven respecteren, zonder daarbij in te boeten aan de beleving van de fuif.
ARENDONK, EEN sportgemeente
Zorgen voor elkaar
Mensen op een kwalitatieve manier aan het sporten krijgen, dat is onze doelstelling. Streven naar een maximale deelname betekent oog hebben voor infrastructuur, toegankelijkheid, betaalbaarheid, nabijheid, extra aandacht voor doelgroepen zoals senioren, jongeren en mensen met een beperking.
Iedereen 2370 is hevige supporter van sportverenigingen, deze dienen blijvend te worden ondersteund (logistiek, promotioneel, financieel, ...)..
De gemeentelijke sportinfrastructuur dient permanent te worden onderhouden. Voor iedereen 2370 is het de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de beschikbare infrastructuur maximaal wordt gebruikt.
Beleidsvoorstellen
INFRASTRUCTUUR
90. De nieuwe sporthal moet volledig ten dienste staan van onderwijs en onze sportverenigingen. Ze dient maximaal gebruikt te worden.
91. Iedereen 2370 blijft voorstander om de cafetaria van de sporthal uit te baten door verschillende verenigingen.
92. Het gemeentelijk zwembad moet behouden blijven. Verdere investeringen zijn nodig zodat deze in overeenstemming met Vlarem 2030 klaar is voor de toekomst. Optimalisatie van de openingsuren kan nodig blijken om het zwembad betaalbaar te houden. We streven naar een regionale medefinanciering.
93. We moeten aandacht besteden aan de toegankelijkheid van de sportinfrastructuur voor mensen met een beperking.
94. Iedereen 2370 blijft waken over een kwalitatief skatepark.
95. De gemeente moet ernaar streven om vergelijkbare tarieven te hanteren voor het diverse aanbod van infrastructuur in de gemeente.
sportdienst en verenigingen
96. We wensen een maximale ondersteuning van de Arendonkse sportverenigingen (logistiek, promotioneel, financieel ...) De sportdienst en de sportraad zijn daarbij de eerste aanspreekpunten.
97. We willen de vraag tot bestendiging van de sportterreinen op Broekkant ondersteunen. Dit willen we realiseren door de termijnbepaling voor stopzetting sportbestemming, te schrappen. De nabestemming van het gebied kan dan landbouw blijven.
98. Vanuit het decreet BOA willen we jeugd- en sportclubs motiveren om vakantie- initiatieven (sportkampen of speldagen) te organiseren door het geven van een nieuwe subsidie. Dit is de perfecte aanvulling naast onze Speelvogels. We mikken hierop dagvullende programma’s.
99. We moeten concrete oplossingen zoeken voor problemen waar sportverenigingen mee kampen: tekort aan trainers, vrijwilligersbeleid ... (opleidingen, cursussen). De sportverenigingen verdienen ondersteuning door de gemeente.
CULTUUR, VERSTERKEN VAN CULTUREEL LEVEN
Zorgen voor elkaar
Cultuur bindt onze samenleving. Het is de sector en plaats bij uitstek waar mensen elkaar ontmoeten en waar betrokkenheid en deelname alle kansen krijgt:
Beleidsvoorstellen
100. Iedereen 2370 wil in het algemeen vooral culturele initiatieven ondersteunen die het samenleven bevorderen.
101. Er moet blijvende en aangepaste ondersteuning zijn van de socio- culturele verenigingen (logistiek, promotioneel, financieel ...).
102. Om buurtwerking meer te stimuleren hebben we, naast de buurtsubsidie en buurtbabbelbank, nood aan nieuwe initiatieven die mensen verbindt zoals bv. “verwen je buurtdag.” Waar we meer inzetten op menselijke contacten en verbinding.
103. Stimuleren van verenigingsoverkoepelende initiatieven en generatie- overschrijdende intitiatieven.
104. Er moet voldoende aandacht zijn voor de appreciatie en bedanking van vrijwilligers.
bibliotheek
105. Iedereen 2370 wil dat de bib investeert in activiteiten voor de allerkleinsten. Dit kan via samenwerking met het kleuteronderwijs of via voorstellingen, lezingen of creatieve sessies.
106. We willen blijven inzetten op de Belevingsbib met verschillende clubs, optredens, workshops, lezingen, ‘Leescafé’ ...
107. Het is belangrijk om te blijven streven naar een moderne en eigentijds collectie.
INFRASTRUCTUUR
108. Het ter beschikking stellen van voldoende zalen voor culturele activiteiten en dit tegen gematigde tarieven. 109.We willen onderzoeken hoe we een atelier– en repetitieruimte ter beschikking kunnen stellen voor amateurkunstenaars.
110. Een grondige vernieuwing of nieuwbouw van zaal de Garve is nodig naar een volwaardig cultuurhuis en polyvalente ruimtes, met bijzondere aandacht voor de akoestiek om muziek- en/of theatervoorstellingen mogelijk te maken.
111. Aanpassing van het reglement van de Garve naar een cultuurhuis op maat van Arendonk.
112. Iedereen 2370 is voorstander van een andere en bredere invulling van de kerk van de Voorheide. De kerk kan dienstdoen als podiumzaal en buurthuis.
113. Beleving op de markt stimuleren door een andere en meer aantrekkelijke inrichting van het marktplein.
ERFGOED
114. In samenwerking met de heemkundige kring willen we het heemhuis promoten (bv. door het uitwerken van een sigaren-fietsroute in samenwerking met Reusel).
115. Er kan ook nagegaan worden of het haalbaar is de sigarenindustrie te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.
116. Onroerend erfgoed: zie patrimonium
TOERISME
Zorgen voor elkaar
Toerisme zorgt in Arendonk voor heel wat voordelen. Hierbij denken we niet alleen aan economische belangen, zoals de horeca die kan floreren, maar ook aan de levendigheid in het dorp. Bovendien zorgen onze toeristische trekpleisters voor een sterk imago en dorpsfierheid. Arendonk heeft verschillende toeristische troeven in de hand. De doelstelling is dat we deze maximaal promoten.
Beleidsvoorstellen
117. De gemeente moet Toerisme Arendonk blijven ondersteunen. Deze dienst heeft als opdracht de toeristische promotie van de gemeente te verzorgen, toeristische producten te ontwikkelen en evenementen te organiseren.
118. We moeten blijven inzetten op onze toeristische troeven en streekontwikkelingsprojecten, zoals wandelen en fietsen. Verder moeten we ook andere mogelijkheden onderzoeken om het toerisme aan te trekken.
119. Het marktplein moet aantrekkelijker gemaakt worden met een moderne zit-/lighoek. Dit kan eventueel in samenspraak met en ontworpen worden door de Academie. Ook het dossier voor het restaureren van het hekwerk aan de kerk kan hierbij als leidraad dienen.
120. Wat betreft de herbestemming van de voormalige Duitse legerbasis, is iedereen 2370 voorstander om minstens een deel van het domein voor recreatief en toeristisch medegebruik te bestemmen.
121. Onze Arendonkse streekproducten verdienen aandacht. Het is de taak van het gemeentebestuur deze te promoten, bv. door erover te communiceren, ze te serveren bij gemeentelijke evenementen, ze als relatiegeschenk cadeau te geven of door het ter beschikking stellen van een “Arendonk Box” samengesteld met streekproducten.
ERFGOED EN PATRIMONIUM
Zorgen voor elkaar
Erfgoed en patrimonium vormen de ziel van onze gemeenschap. We hechten groot belang aan het behoud en de verzorging van historische gebouwen, monumenten en culturele waarden. Dit erfgoed verbindt ons met ons verleden en vormt een bron van trots en identiteit. We zorgen voor adequate financiering en bescherming van deze waardevolle bezittingen, zodat toekomstige generaties hier ook van kunnen genieten.
Beleidsvoorstellen
122. De gemeente moet een beheerplan opstellen voor de diverse geklasseerde onroerende goederen.
123. De Onze-Lieve-Vrouwekerk in het centrum zal gerestaureerd worden, gedeeltelijk met middelen van de overheid. Het terugplaatsen van het hekwerk is enorm duur waardoor we de haalbaarheid en betaalbaarheid in vraag stellen. Iedereen 2370 is geen voorstander om dit hekwerk terug te plaatsen.
124. Het ‘Witte Huis’ (Vrijheid 31) wordt verkocht door de gemeente maar blijft Arendonks erfgoed.
125. De voormalige kloosterkapel Agnetendal is prachtig gerestaureerd. Het gebouw moet een publiek toegankelijke functie krijgen, bij voorkeur voor tentoonstellingen, concerten, kleinschalige optredens. Een goede samenwerking met bouwmaat- schappij Noorderkempen is hiervoor noodzakelijk.
126. Het onderhoud van de wijkkapellen Wampenberg, Broekkant en Berendonk behoort tot de gemeentelijke opdracht. Bestemming van deze gebouwen zal steeds overlegd worden met de parochie en de betrokken wijkcomités. Het onderhoud van de vele veldkapelletjes wordt eveneens door de gemeente opgevolgd.
127. Kapel Berendonk en Broekkant dienen ingericht te worden voor multifunctioneel gebruik.
128.De ‘Toremansmolen’ vergt voortdurende aandacht en onderhoud. Het functioneren van de molen moet gevrijwaard worden, zowel op technisch vlak als op gebied van personeel.
129. Bij werken aan eigen gebouwen, moet de gemeente aandacht hebben voor de toepassing van milieuvriendelijke materialen en energiezuinige technieken. Er moet zeker werk gemaakt worden van de aanwending van de daken van gemeentegebouwen voor de plaatsing van zonnepanelen door de gemeente of ter beschikking van de burgers.
130. Iedereen 2370 wil de gemeentelijke werkplaatsen moderniseren met aangepaste organisatie van de magazijnen en voldoende comfortabele burelen en personeelsvoorzieningen.
131. De site Schoolstraat zal worden ontwikkeld in het kader van het ‘masterplan kern’ met een gemengde bestemming voor woningen, handelsruimten en (groene) publieke ruimten met ondergrondse parkeergelegenheid. Dit is een unieke kans om een groene ruimte/ plein te creëren in het midden van de Vrijheid.
132. Iedereen 2370 wil een geschikte locatie zoeken voor Huis van het kind.