ZORGEN VOOR ELKAAR
Zorgen voor elkaar
Onze partij vindt het zorgbeleid in Arendonk een zeer belangrijke dienstverlening. Elke Arendonkenaar moet voorzien worden van zijn basisbehoeften om een waardig leven te leiden. We willen onze mensen versterken om dit zelfstandig te realiseren. Wanneer dit niet lukt, willen we dit als gemeente ondersteunen. We vertrekken vanuit vier pijlers.
Een zorgzaam en ondersteunend beleid dat toekomt aan de noden van onze gemeenschap, daar gaan we ten volle voor.
Beleidsvoorstellen
ZORGSITE
1. Betaalbare zorg blijft een grote uitdaging. Binnen ons woonzorgcentrum zetten we kwaliteitszorg voorop met voldoende “handen” aan het bed. We willen waken over de balans tussen een financieel gezond woonzorgcentrum en betaalbare zorg voor de ouderen. Als het niet anders kan, zal er tijdelijk steun komen vanuit de gemeente om ons woonzorgcentrum betaalbaar te houden.
2. Binnen ons woonzorgcentrum willen we ons vooral richten op dementie, psychiatrische aandoeningen en mensen met een verhoogd zorgprofiel. We onderzoeken de mogelijkheid om mensen voor een kortverblijf op te vangen.
3. We wensen er bij de hogere overheid op aan te dringen om grondigere middelen te voorzien zodat het financieel haalbaar blijft om een woonzorgcentrum uit te baten.
4. Over de ganse site van het woonzorgcentrum gaan we een masterplan uitwerken waar de renovatie van het woonzorgcentrum centraal staat.
5. Iedereen 2370 is voorstander om de serviceflats in de Bellekens gemeentelijk te blijven uitbaten.
6. We willen sterk inzetten op thuiszorg voor ouderen (o.a. rolstoel- en rollatortoegankelijk). Wanneer de zorggraad nog draaglijk is, willen we de zorgbehoevende zoveel mogelijk thuis ondersteunen. We kunnen hiervoor rekenen op verschillende partners en actoren.
7. Het Durgebont, ons dienstencentrum rond zorg, heeft deze legislatuur een goede start gekend. Voor het dienstencentrum willen we inzetten op meer bekendheid en een andere vaste locatie. De doelstelling is dat iedereen, en in het bijzonder senioren, de weg kent naar het Durgebont en weet met welke noden men er terecht kan.
8. Blijvende ondersteuning voor Hecht Arendonk.
9. Het Sociaal Huis gaat aan de slag met de kwetsbaren uit onze samenleving. We wensen op maat te blijven werken met de verschillende problematieken. Hier is ons doel om op termijn de kwetsbaren terug zelfstandig hun leven te laten leiden. Ondersteuning blijft essentieel om kwaliteitsvol leven voor iedereen te garanderen. De wekelijkse zitdag van de psycholoog van Welzijnszorg Kempen moet verder gezet worden.
10. Ciris kan rekenen op logistieke steun bij de uitbouw van nieuwe gebouwen die in de toekomst verwezenlijkt zullen worden. We wensen als gemeente een blijvende en betrouwbare partner te blijven voor Ciris.
11. De gemeente organiseert periodiek lokaal overleg met alle professionele zorgverstrekkers (huisartsen, paramedici ...) en zorg- en welzijnsdiensten (o.a. mutualiteiten). Meer samenwerking en afstemming zijn noodzakelijk voor een samenhangend lokaal sociaal beleid met aandacht voor gezondheid.
12. We willen de gemeentelijke mantelzorgpremie zeker behouden, naast de andere mantelzorgpremies. Iedereen 2370 wil de mensen die “zorgen voor elkaar” aanmoedigen.
Mensen met een beperking
13. We streven naar het opleggen van voorwaarden die de toegankelijkheid voor personen met een beperking mogelijk maken bij de bouw van ieder wooncomplex (bv. in de woonzorgzone moet een bepaald percentage van de nieuwe appartementen aangepast of aanpasbaar zijn voor personen met een beperking).
14. Wij realiseren comfortabele en aangepaste bushaltes, fiets- en voetpaden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens (cfr. Universal Design)
15. Iedereen 2370 wil blijven inzetten op een verdere promotie van G-sporten en G-cultuur voor personen met een lichamelijke of mentale beperking via informatieverstrekking en doorverwijzing naar de verschillende subsidiekanalen. We promoten de integratie van G-sporters in reguliere sportclubs. De inrichting van een rolstoeltoegankelijke wandeling komt tegemoet aan een bestaande behoefte bij senioren en mensen met een beperking.
16. We onderzoeken of we de speelpleinwerking en Grabbelpas beter kunnen afstemmen op zorgbehoevende kinderen (bv kinderen met diabetes, met autisme ...).
17. We promoten en ondersteunen ook de vakantieopvang van De Hei voor jongeren met een beperking.
Senioren
18. We willen de seniorenraad, met de vrijetijdsgroep en de In-groep (inspraak – info – inhoud) behouden en blijvend ondersteunen. Weten wat er leeft bij de senioren en luisteren naar hun noden en wensen is noodzakelijk voor een goed seniorenbeleid.
19. Het organiseren van info-avonden over allerlei zorggerelateerde voorzieningen zoals warme maaltijden, gezinszorg, poetsdiensten enzovoort.
20. Onze partij vindt dat de gemeente senioren, mantelzorgers en professionele hulpverleners moet sensibiliseren over het belang van valvrije woningen (woningaanpassing).
21. We ondersteunen een aangepast aanbod voor vervoer in samenwerking met bestaande organisaties (bv. promotie van de Rolmobiel, de mindermobielencentrale en de taxidienst voor o.a. nierdialyse.)
22. De vrijetijdsbesteding voor senioren is sterk gegroeid de laatste jaren en dat juichen we zeker toe. Iedereen 2370 wil mee nadenken om de nodige vrijetijdsinfrastructuur te bekijken. We bewaken het evenwicht tussen het vrijetijdsaanbod dat de gemeente organiseert en het aanbod dat onze verenigingen voorzien. We willen concurrentie tussen beiden zeker vermijden.
Gezondheidszorg
23. De gemeente moet voldoende middelen ter beschikking stellen voor de werking en acties van de gezondheids- en de drugspreventieraad.
24. De gemeente zal jaarlijks concrete acties opzetten of ondersteunen over gezondheid (gezonde voeding, beweging, valpreventie, anti-roken,...) en preventieve medische onderzoeken (borstkanker, darmkanker, diabetes2,...)
25. Arendonk is een pilootgemeente om een alcohol- en drugsbeleid uit te werken. Het geeft ons kansen om alle actoren bij dit beleid te betrekken en te komen tot een gemeentelijk alcohol- en drugsbeleid.
26. Iedereen 2370 wil de zorg voor mentale gezondheid versterken, met bijzondere aandacht voor jongeren. We blijven ijveren om de uren van de JAC-medewerker (jongerenadviescentrum) in onze gemeente uit te breiden. Verder willen we inzetten op infomomenten rond eenzaamheid, rouwbegeleiding en zelfhulpgroepen.
Armoede
27. We willen onze armoederaad verder laten groeien als een volwaardig adviserend orgaan voor ons bestuur.
28. Iedereen 2370 wil de armoedewerking van “Teloor” zeker behouden in onze gemeente. We zien dit als een eerste stap om mensen verder te helpen.
29. We zorgen voor de uitrol van de UiTPAS in onze gemeente ter vervanging van de vrijetijdspas. De UiTPAS beperkt zich niet enkel tot de verenigingen van onze gemeente en de gemeentelijke activiteiten. Via de UiTPAS kan je ook deelnemen aan culturele activiteiten in heel Vlaanderen. Daarnaast is de UiTPAS minder stigmatiserend en goedkoper voor de doelgroep. Vertrekkende vanuit de kwetsbare gezinnen is de UiTPAS een betere keuze.
30. Mensen met (financiële) zorgen, kunnen beroep doen op de goede en professionele werking van ons OCMW. Het is de kerntaak van onze sociale dienst om mensen bij te staan waar mogelijk en hen terug kansen te geven op een leven met toekomst.
31. Iedereen 2370 wil duidelijkere en stiktere regels rond doorgangswoningen.
ARENDONK, EEN ECHTE ONDERWIJSGEMEENTE
Zorgen voor elkaar
Arendonk is uniek in de onderwijswereld. Nergens in Vlaanderen biedt een gemeente van 13 000 inwoners zoveel verschillende vormen van onderwijs aan. Naast de vier basisscholen beschikt Arendonk ook over bijzonder basisonderwijs, deeltijds onderwijs, kunstonderwijs en middelbaar onderwijs. Samen is dit goed voor 3500 leerlingen en studenten. Dit aanbod moeten we koesteren en hiervoor nemen we ten volle onze verantwoordelijkheid op.
Daarbij is Nederlands de benzine die de motor draaiende houdt. Om kwaliteitsverhoging van ons onderwijs te realiseren, is taalbeleid dus essentieel. Een kind dat vlot de Nederlandse taal machtig is, zal grotere groeikansen realiseren, meer kansen maken op succes op de arbeidsmarkt en beter kunnen deelnemen aan de maatschappij. De gemeente kan, in samenwerking met de scholen, taalbeleid mee ondersteunen door allerhande initiatieven..
Iedereen 2370 zal de gemeentelijke regierol blijven opnemen om in het permanent overleg tussen de verschillende scholen de samenhorigheid te versterken. Samenwerkingen op verschillende vlakken zullen ervoor zorgen dat ieder kind van onze gemeente hier beter van wordt..
Ook in de kwaliteitsverhoging van de buitenschoolse opvang willen Iedereen 2370 een vooraanstaande rol spelen..
Iedereen 2370 maakt werk van de verdere uitbouw van de schoolinfrastructuren en veilige schoolomgevingen. Elke schoolomgeving dient ernstig bekeken, geëvalueerd en eventueel hertekend te worden, zodat iedereen veilig naar school kan. Iedereen 2370 gaat voor de volgende jaren een stevige uitdaging aan op vlak van onderwijs, omdat investeren in de ontwikkeling van onze kinderen een prioriteit is.
Beleidsvoorstellen
ONDERWIJS
32. Alle netten kunnen rekenen op dezelfde voordelen en ondersteuning vanuit het gemeentebestuur (volgens het flankerend onderwijsbeleid). De gemeente moet haar infrastructuur voordelig ter beschikking stellen van alle scholen en moet voor alle scholen ook logistieke prestaties verlenen.
33. Onze partij wil dat de gemeente de regierol opneemt in het overleg tussen alle mogelijke onderwijspartners. De gemeente is de ideale partner voor netoverschrijdende samenwerkingen voor buitenschoolse opvang, verkeersveiligheid, sport- en cultuuractiviteiten.
34. We ontwikkelen verder een warme overgang tussen de kinderopvang (0 tot 2,5 jaar) en de kleuterschool. De gemeente is de perfecte schakel om samen met medewerkers uit het veld nieuwe initiatieven te ontwikkelen om deze warme transitie te realiseren. Naast het kindportret willen we andere initiatieven in het leven roepen, bijvoorbeeld rond zindelijkheid en wenbeleid.
35. Bij de buitenschoolse opvang neemt de gemeente de regie op om de expertise te verhogen in alle Arendonkse scholen over de netten heen. Er zullen extra activiteiten aangeboden worden om de kwaliteit te versterken. Wanneer de overgangsperiode van het decreet “buitenschoolse opvang en activiteiten” ten einde zijn in 2026, kunnen we de vakantie- opvang verder ontwikkelen. Naast de speelvogels kunnen we kinderdagverblijven financieel motiveren om ook vakantieopvang (3 tot 6 jaar) te organiseren. Ook sportclubs kunnen ondersteund worden om vakantie- sportkampen te organiseren.
36. Goede kennis van het Nederlands is zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling en schoolcarrière van het kind. Als gemeente willen we inzetten om naast het taalbeleid van de school het lezen veel sterker te stimuleren met het project “Arendonk leest”.
37. Dit leesstimulatieproject brengt extra boeken op school, plant voorleesmomenten in binnen en buiten de schooluren. We zetten in op het belang van voorlezen en geven tips om effectief voor te lezen. Dit gebeurt mede dankzij de samenwerking met onze bi(e)b.
38. Voor kinderen met een taalachterstand, maar ook voor anderstaligen, organiseren we een “taalbad”. Zo proberen we hun taalachterstand te verkleinen. Deze taalklas zal ook netoverschrijdend georganiseerd worden. We willen anderstalige kinderen goed integreren. Kennis van de Nederlandse taal is enorm belangrijk.
39. Scholen zijn goede detectoren om kinderarmoede te herkennen. Kinderarmoede willen we bestrijden door op elke school een armoedebeleid uit te tekenen op maat van de eigenheid van de school. Via het “krijttraject” willen we alle scholen aanzetten tot een goed armoedebeleid.
40. Onze middelbare school in Arendonk, het Sint-Claracollege (SCC), heeft een aparte plaats in ons onderwijsveld. Iedereen 2370 wil met het SCC in overleg gaan om actief te luisteren en te zoeken naar oplossingen voor hun specifieke noden.
41. De realisatie van de nieuwbouw GBS de Stip is een feit. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de nieuwbouw en verbouwingen binnen GBS Voorheide. Daarnaast gaan we op deze site ook een groene speelplaats realiseren. Het wordt een uitdagende en ontharde speelruimte met veel natuurlijke elementen.
42. Elke schoolomgeving heeft zijn eigen specifieke verkeersproblemen en deze dienen aangepakt te worden. Door verschillende actoren (leerkrachten, politie, ouders, gemeentebestuur...) worden deze schoolomgevingen bekeken, geëvalueerd en gewijzigd om de verkeersveiligheid in de omgeving van de school sterk te verbeteren.
43. Onze academie Arendonk voor deeltijds kunstonderwijs kent de laatste jaren een sterke groei, vooral wat betreft avondonderwijs. Het mooie gebouw wordt hierdoor te klein. We willen een nieuwbouw realiseren voor kinderen en jongeren. Deze gebouwen kunnen in de vakantieperiodes dienst doen voor onze speelpleinwerking “De Speelvogels”. Deze nieuwbouw krijgt een plaats op de huidige site van de academie.
44. De zomerschool is een echt succesnummer. Wij zijn grote voorstander om dit blijvend te organiseren en willen professionele leerkrachten aantrekken om de kwaliteit te verhogen.
45. De zorggraad bij een aantal kinderen neemt toe in het basisonderwijs, wat men signaalgedrag van kinderen noemt. We willen rond dit signaalgedrag een beleid creëeren waarbij kinderen die kampen met deze problematiek extra begeleid worden over de schoolnetten heen. We denken hierbij aan vrijwilligers, bestaande sociale initiatieven en begeleiding van een maatschappelijk werker.
46. We behouden de medewerking van een JAC-medewerker voor kinderen met mentale problemen en blijven ijveren voor een halftijdse opdracht in Arendonk. De JAC-medewerker legt contacten met de scholen en het jeugdhuis.
kinderopvang
47. Onze kinderopvanginitiatieven nemen een belangrijke plaats in als start van een opvoedingstraject. Meer en meer wordt duidelijk dat de eerste 1000 dagen in een leven van zeer groot belang zijn voor de toekomst. Als gemeente moeten we voorzienend zijn zodat er voldoende opvangplaatsen voor Arendonkse kinderen blijven. We monitoren dit met het digitaal loket kinderopvang waar de gemeente de regierol opneemt.
48. Iedereen 2370 wil zeer nabij zijn om de noden van deze zorgsector te horen en initiatief te nemen. Dit kan in het LOK (Lokaal Overleg Kinderopvang) om nieuwe projecten uit te werken.
49. De kinderopvang is de beginschakel van een opvoedingstraject. Vanuit de werkgroep “warme transitie” wordt er een pedagogische lijn uitgewerkt van kinderopvang tot basisschool.
50. Vakantie-opvang van 3- tot 6-jarigen door kinderopvanginitiatieven kan door de gemeente ondersteund worden via subsidiëring afkomstig van Vlaanderen.
HUIS VAN HET KIND
51. Het Huis van het Kind werkt initiatieven uit van -9 maanden tot 21 jaar waarin opvoeding van kinderen en jongeren centraal staan. Om meer zichtbaarheid te creëeren is een vaste plaats voor het Huis van het Kind enorm belangrijk.
52. Het Huis van het Kind organiseert allerlei initiatieven rond opvoeding zoals gespreksavonden, infomomenten en lezingen.